Beijer
Hälsa & Fitness
HälsaTräningVeckans fråga

Q & A – Kost, träning och hälsa – Del 1

I veckan skrev jag på IG att ni kunde ställa frågor kring kost, hälsa och träning, alltså en Q & A. Här är några av frågorna. Det kommer en till del om någon vecka. Har du fler frågor är det bara att kommentera nedan så besvarar jag dem nästa gång.

Hur många gånger i veckan tycker du att man ska träna?
Allt beror på mål och vart du ligger någonstans mellan nybörjare och elit. När du är nybörjare och inte van med träning kan du behöva mer återhämtning än en person som är elit och tränat i hela sin uppväxt. Sen kommer definitonsfrågan på vad klassas som träning. Att ta promenader är inte träning utan det är faktiskt motion. Det är superbra med vardagsmotion och promenader, och jag tror på en mix ut av det. Man ska inte utesluta något av alternativen. Om du däremot går snabbt under en längre tid och lägger in pulshöjande moment som jogg eller gå i backe och du tycker det känns pulskrävande-  ja, men då kan man kalla det för träning. Det ska ju vara utmanande med det du tränar för att det faktiskt ska bli träning. Jag kan tyvärr inte ge ett konkret svar på din fråga utan allt beror på vem du är, vad för träningserfarenheter du har och mål. Börja lugnt och öka. MEN om du tränar för hälsans skull (vilket alla borde göra) ska du träna tre gånger i veckan under 45 minuter och det ska vara pulshöjande, enligt Anders Hansen.
Hur ska jag göra för att involvera sätesmusklerna när jag springer?
Att springa kan verkas vara lätt, men jag skulle säga att det inte alltid är så. De flesta kan springa, men att hålla en bra löpteknik under en längre tid är dock inte det lättaste. Det är en del teknik när det kommer till löpning. Sätesmusklerna är kroppens största muskel (framför allt gluteus maximus) och att använda de som en motor under din löptur är väldigt smart, ekonomiskt och kan hjälpa dig med en skadefri löptur!
När vi springer aktiveras sätet mer eller mindre vilket beror på hur ditt rörelsemönster/teknik ser ut. Det är svårt för mig att besvara frågan helt korrekt då jag inte vet hur just du springer och att jag inte gjort någon kroppsanalys på dig. Generella råd, du behöver se till att du har en bra rörlighet i höft och fotled för att få en större sätesaktivering. Försök att lyfta upp dina knän lite mer när du springer för att just få sätet att jobba mer och just nyttja sätets stora muskler. Sätet hjälper oss bland annat med att skjuta kroppen framåt när vi springer och ser också till att stabilisera oss när vi landar på foten igen. När vi inte använder sätet tillräckligt kan vi känna av det genom att man kanske har lite ont i knät, ländrygg m.m. efter en löptur.
När ska man ta magnesium?

Då Magnesium är en muskelavslappnande mineral är det ganska smart att ta det på kvällstid.

Hur får du i dig protein?

Jag kan tänka mig på att du syftar på att jag inte äter animaliska produkter?! Jag äter linser, bovete, hampa, kikärtor, frön, nötter, jordnötssmör, quinoa, havregryn, tempeh, broccoli, ärt-och havreprotein. Jag försöker att inkludera protein från flera olika källor under en och samma måltid då inte alla växtbaserade proteinkällor är fullvärdigt protein.

Älskar dina träningsvideos! Varför lägger du inte upp lika ofta längre?

Tack, vad glad jag blir! Det beror nog på att när jag tränar är det ganska mycket folk runt omkring eller så har jag en tid att passa och prioriterar min träning. Ibland kan det ta lite tid att spela in träningsvideos. Det kommer komma fler videos, lovar! Jag ska skärpa mig!

Träning efter stukad fot?

Jag upplever att om man stukat foten en gång så har man det lättare att stuka den igen om man inte tränar upp fotleden, då fotleden antagligen är ganska instabil. Värm först upp innan din träning och då kan du värma upp på en motionscykel på lättare växel. Därefter skulle jag köra övningar på balansplatta eller tåhävning på ett ben. Bara generella tips då jag inte vet vilket ledband som brast. Hoppas att du får hjälp med din stukning.

Tvättar du håret efter varje träningspass?

No, jag tvättar håret bara två gånger i veckan, men tvättar luggen och vid nacken för det är där jag blir som mest svettig. Annars tycker jag svettigt hår ger bra volym…salt, ni vet!

Lyssnar du på musik när du springer?

Ja, ibland. Då lyssnar jag bara på hip hop. Det enda som får mig att kriga på lite extra!

 

Hoppas ni är nöjda med svaren på frågorna. Som jag nämnde ovan är det bara att kommentera nedan om ni vill att jag ska svara på fler frågor i min nästa del av Q & A.

Lämna en kommentar

Annons
Annons