Beijer
Hälsa & Fitness
LivsstilPersonligt

Ohälsohets och unna sig

Varför är en del så engagerade i vad andra gör?
Varför får en del dåligt samvete när någon annan väljer att tacka nej till en kaka?
Med vilken rätt har du att pika en annan persons val?

 

I går lyssnade jag på Tyngre Dietistpodden där de tog upp om ohälsohets. De diskuterade om att det liksom är okej att ifrågasätta människor som väljer nyttigare val när det kommer till kost och hälsa. Det fick mig att tänka på hur det sett ut för min del och mina vänner, när det kommer till just det. Helt ärligt, jag har inte råkat ut för så mycket sådant. Eller jag kanske har fast inte tänkt på det för det är så naturligt för mig att tacka nej till en kaka om jag inte vill ha eller träna två gånger under en och samma dag om jag vill det.

Något som jag hajade till på var i torsdags, dagen innan midsommar. Jag var på ett ställe där träning är i fokus, och så var vi några som kom in på alkohol på midsommar. En av oss i gruppen sa att han skulle dricka på midsommar, men funderade på om han skulle ta en vit månad sen, om han ens skulle klara av det. Jag kastade då över frågan till min vän som varit alkoholfri i 6 år och sa att det går absolut. Det första han frågade henne var,  Är det någon speciell anledning varför du inte dricker? Jag blev förvånad över frågan då jag trodde mer att han skulle bli impad av henne och fråga henne om hennes bästa tips när det kommer till att sluta dricka alkohol.

Där och då insåg jag att man måste börja stå upp för sig själv när någon ifrågasätter ens val. Den som blir ifrågasatt ska inte behöva förklara eller berätta någon speciell anledning om den inte vill. Egentligen borde man bara ställa samma fråga tillbaka, Finns det någon speciell anledning till att du dricker alkohol? Fast ska man verkligen behöva förklara sig varför man inte dricker alkohol, inte äter socker och tränar 2 pass per dag? Ja, tyvärr kanske det är så att vi får förklara hur bra vi mår av det.

Du får helt enkelt ta ett djupt andetag och berätta att träningen gör dig pigg och alert, att en sockerfri livsstil bidrar också till energi och att undvika alkohol gör att du inte känner mig seg och dålig i magen dagen efter. Den förklaringen kan väl ingen säga emot? Undrar bara hur förklaringen ser ut till att äta socker, inte träna och dricka alkohol är?

Bild: Janis Saulis

Jag har faktiskt aldrig känt mig påhoppad och som jag nämnde tidigare vet jag inte om det beror på att både min familj och vänner inte bryr sig när jag tackar nej till exempelvis en tårtbit. Jag har väl en chill omgivning och de arbetsplatser jag jobbat på har varit inom kost, näring, hälsa och träning, och där har de inte brytt sig inte hur andras kostvanor/livsstil ser ut. Däremot har jag vänner som har blivit ifrågasatta varför de inte har tagit en bulle under fikarasten. Jag har en historia som är så brutal att när jag tänker på den kan jag inte tro att den är sann, men behöver nog fråga min vän först om jag får dela med mig av den innan jag skriver om den. Det enda jag kan säga är att människor engagerar sig för mycket i andra människors val ibland.

Alla har inte den turen som jag har, och det jag vill säga till er är att stå på er. Om din omgivning kräver en förklaring till hur du lever. Berätta för dem hur bra du mår och hur mycket energi du får om det är det din livsstil ger dig. Om de tycker du ska “unna dig” en till kaka för att du tränar så mycket, tacka ändå nej om du inte vill ha en till kaka. Varför är egentligen att äta en kaka att unna sig? Jag tycker att jag unnar mig när jag får äta en en avokadomacka och färska hallon. Det är att unna sig för mig, för unna sig betyder ju att kosta på sig något. Jag tolkar det som att lyxa till det!

Nåväl, bara några tankar som kom till mig efter att ha lyssnat på Dietistpodden. I veckan kommer ett inlägg om hur du kan tänka när du vill äta nyttigt i sociala sammanhang.

Vad är dina tankar kring detta ämne? Har du en historia att dela med dig av?

 

Tags : ohälsohets

4 kommentarer

 1. Jag festade en del när jag var runt 20. Sen hittade jag träningen runt 26. Innan var träningen väldigt sporadisk.
  Och nu tränar jag en 4-5 ggr i veckan, ibland mer ibland mindre. Men det jag reflekterat över att många i min närhet säger ” men det är inte bra att träna så mkt. Kroppen mår inte bra av det”.
  Men ingen sa så till mig när jag festade onsdag, fredag och lördag varenda vecka??
  Likadant om man kommit hem från jobbet så är det mer ”ok” att slappna av med ett glas vin än att träna? Förstår inte? Jag tycker visserligen inte heller de är fel om man vill dricka ett glas vin istället för att träna. Men sluta säga till folk, det vore väl ändå schysst?
  Man får väl träna/festa som man vill så länge inget går till överstyr såklart.
  Tycker folk kan sluta ifrågasätta en om ens eget liv så länge de val man gör inte går för långt.
  Har också blivit ifrågasatt varför jag är vegetarian och inte äter kött men där orkar jag knappt svara längre.

  1. Tack för att du tar dig tid att kommentera.
   Det är lite skevt ibland och det är tråkigt att många kommenterar när man väljer ett annat sätt att leva. Sen är det såklart viktigt om man märker att någon i ens närhet inte hanterar/går över styr med sitt beteende, att då prata med den. MEN inte att pika.

   Tråkigt att höra att att du blir ifrågasatt ang ditt val av att äta vegetariskt. De i din omgivning behöver ju inte äta det bara för att du gör det. Bry dig inte och gör det du mår bra av 🙂

   Kram

  1. Exakt, känns lite trist faktiskt!

   Vad spännande! Det ska jag absolut göra 🙂

   Ha en fin dag! Kram

Lämna en kommentar

Annons
Annons