Beijer
Hälsa & Fitness
TräningVeckans fråga

Hur viktigt är det med vilodagar mellan träningspassen?

För några veckor sedan lade jag ut på Instagram att ni kunde ställa mig frågor ang träning och hälsa till “veckans fråga”. Jag valde en fråga som är ganska svår då det beror på hur din träning ser ut, men som jag vet att många undrar över. Jag kommer svara ganska generellt på denna fråga och beroende på hur avancerad du är med din träning finns det självklart forskning på det beroende på hur du splitar din träning etc.

“Hur viktigt är det med vilodagar om man tränar muskelgruppsvis”?

Svar: Jag tolkar din fråga som att du gymmar och tränar en muskelgrupp per gång, och kommer därför svara utifrån det. Angående vilodagar är det olika beroende på om du tränar ofta eller är nybörjare, och vad för mål du har med träningen. Då jag vet att många människor är lata pratar jag aldrig om vilodagar då jag vet att de vilar betydligt mer än att de tränar hårt. Jag tycker annars att kroppen säger till en själv om den vill vila eller träna på. Om jag går till mig själv, vissa veckor tränar jag varje dag och vissa veckor inte alls lika mycket då jag känner efter på hur jag och min kropp mår och känner sig.

När vi tränar bryter vi ner musklerna och vi bygger upp de under vila, så när vi har våra vilodagar bygger vi upp musklerna med sömn och näringsrik mat. Sömn är otroligt viktigt för att både må bra och återhämta/bygga musklerna. När du har en vilodag betyder det inte att du ligger i soffan hela dagen. Det betyder att du ändå ska var aktiv och ta aktiva val. Ta promenader, cykla, ta en lätt jogg och ha en vanlig aktiv dag, helt enkelt.

På mina vilodagar tar jag promenader eller en löprunda.

Så svar på din fråga om det är viktigt med vilodagar. Ja, det är viktigt med vila, men som jag skrev ovan, aktiv vila. Kroppen mår bra att röra på sig trots vila. Om du splitar din träning på ett visst sätt så får du höra av dig så kan jag svara på just det för där som sagt har jag en del forskningsartiklar kring.

Hoppas du fick svar på din fråga! Vid synpunkter eller fler frågor, kommentera nedan. Skicka gärna fler frågor som jag kan ta upp i Veckans Fråga.

2 kommentarer

  1. Tack! fick Precis mitt tankesätt kring vilodagar bekräftat! Att man ska lyssna på kroppen och kan vila genom att vara aktiv på andra sätt. ?

  2. Tack! fick Precis mitt tankesätt kring vilodagar bekräftat! Att man ska lyssna på kroppen och kan vila genom att vara aktiv på andra sätt. ?

Lämna en kommentar

Annons
Annons