Beijer
Hälsa & Fitness
HälsaPlantbaserad kost/vegan

Protein vid en plantbaserad kost

Sedan i påskas har jag ätit en plantbaserad kost. När jag säger att jag äter en plantbaserad kost menar jag att jag inte äter något animaliskt alls, utan min mat kommer från växtriket. Om man googlar på “plant based diet” står det att man äter whole food, alltså inget som är processat. Jag äter processad mat ibland som tofu. Egentligen ska man inte behöva sätta en etikett på ens kosthållning, men det blir lite lättare. Ibland vill jag bara säga att jag äter vegansk mat, men jag är inte vegan, eftersom att jag inte har samma livsstil som en vegan.Hur som, det blev en lång inledning på något helt annat. Det jag vill skriva om idag är hur du som äter en plantbaserad kost kan få i dig fullvärdigt protein. Det är lite klurigare att få i sig protein från alla aminosyror när du går över till en plantbaserad kost. När du väl kommer in i det blir det lätt såklart.

Hur mycket protein ska man äta varje dag?

Hur mycket protein en ska äta varje dag beror på, skulle jag säga. Jag försöker ligga på ca 2 gram protein per kroppsvikt då jag tränar en del. Såg att Styrkelabbet hade skrivit att den nordiska näringsrekommendationerna för icke-tränande personer är ungefär 0,8–1,6 g/kg. Så om du inte bryr dig så mycket är jag ganska säker på att du får i dig nog med protein per dag. Dock behöver du tänka på att få i dig de essentiella aminosyrorna.

Det du som äter en plantbaserad kost behöver tänka lite extra på är vad för protein du får i dig så att det faktiskt blir ett fullvärdigt protein. Protein byggs ju upp av 20 aminosyror och 9 av dem är essentiella. Det betyder att vi måste få i oss dem via kosten då kroppen inte kan producera dem. Det som kan vara bra att veta är att du inte behöver få i dig alla essentiella aminosyror under en och samma måltid utan det går bra att få i dig alla spritt under dagen.

Hur som helst, jag tänkte iaf dela med mig av några råvaror som innehåller alla essentiella aminosyror.

  • Quinoa
  • Bovete
  • Ris med bönor/linser
  • Tofu/sojabönor

För att detta inlägg inte ska bli allt för långt kommer jag avsluta det nu och berätta mer om proteinkällorna med de essentiella aminosyrorna i ett annat inlägg. Hoppas att du uppskattar inlägg som dessa och lämna en kommentar om du undrar över något.

Lämna en kommentar

Annons
Annons