Beijer
Hälsa & Fitness
HälsaMat

Det är skillnad på mellanmål och mellanmål och vad får man för ca 200 kcal

Väldigt ofta får jag frågor kring mellanmål. Vad för mellanmål ska jag äta? Vad är nyttigt? Hur mycket kan jag äta?

Som vanligt när jag svarar på frågor som dessa ovan kan jag aldrig ge ett exakt svar. Allt beror på vem jag har framför mig, vad personens syfte är med mellanmål (öka muskelmassa, ner i vikt, upp i vikt, har IBS etc) och hur personens livsstil ser ut. Ganska logiskt, eller hur?

Idag tänkte jag publicera ett inlägg med olika produkter som har ett kalorivärde på ca 200 kcal. Är det skillnad på de olika produkterna trots samma kalorivärde? Ja, det är just det ni ska få ta del ut av NU.

Proteinpudding från Propud
Ett bra mellanmål som är glutenfritt, proteinrikt, utan tillsatt socker och laktosfri.
Puddingen innehåller 20 gram protein, lite fett och kolhydrater. Mättande mellanmål.
En pudding innehåller 144 kcal, och för att komma upp i 200 kcal behöver man äta nästan en halv pudding till.

Proteinbar Salty Peanut Barebells
Jag tycker bars är = godis. Om du vill ha godis till mellanmål kan du definitivt äta en bar. Baren ovan innehåller 199 kcal och är fri från tillsatt socker. Baren är ganska jämt fördelat när det kommer till protein, kolhydrater och fett vilket bidrar till en bra mättnadskänsla. Dock är fettet från palmfett och om det är samma som palmolja vet jag inte, men om det är så är det väl inte inte superbra direkt.


Naturella cashewnötter
Nötter tycker jag är ett fantastiskt gott och mättande mellanmål. Dock behöver vi inte mycket där.
32 gram naturella cashewnötter innehåller till mestadels av fett, därefter kolhydrater och sist protein. Perfekt att äta som mellanmål om du ska träna eller bara stilla hungern.
32 gram naturella cashewnötter = 199 kcal.

Kexchoklad Cloetta
Att den här kexchokladen går ut med att det är ett bra mellanmål gör mig fundersam. En kaka är på 60 gram och om vi ska hålla oss till ca 200 kcal här så kan du endast äta 40 gram av kexchokladen. Själva innehållet då? Nja, inte så rik på protein direkt utan innehåller mest kolhydrater i form av vitt socker som för övrigt är första ingrediens i deklarationen och fett från kakaosmör och vegetabiliska fetter/oljor (palm, shea, kokos). Ett stort MELLANMÅLSDISS från mig!

Avokado på 125 gram
Avokado är en riktig näringsbomb och innehålle bra fetter. Avokado innehåller till mestadels av fett och därför blir man riktigt mätt på avokado. 125 gram avokado är prick 200 kcal.

2 Kokta Ägg och 1 majskaka
Ett bra, naturligt och mättande mellanmål där du får en bra mängd med protein och bra fetter. Det ger en bra mättnadskänsla. Ha äggen som ett pålägg på majskakan så får du även lite kolhydrater med. Hela mellanmålet går på 189 kcal.

Juice från Joe & The Juice
Nu vid hösten kan man lätt bli förkyld och då passar väl en juice som Go away Doc väldigt bra. En liten sådan juice innehåller morötter, äpplen och ingefära. De är galet goda för stunden, men strax därefter kan man lätt bli hungrig igen. Det beror på att den innehåller endast 1,2 gram protein och resten, mestadels kolhydrater.
Juicen är som sagt liten och innehåller 177 kcal.

1/2 kanelbulle från Espresso House
Det är något med kanelbullar, eller hur?! Det smakar så gott till kaffet och till fikan, MEN till mellanmål? Nja, att äta en kanelbulle till mellanmål kanske inte är det mest mättande och smarta om du vill äta sund mat. Det är en riktigt fett- och sockerbomb som inte gör mer än gott för själen. MEN, om du enbart räknar kalorier och inte näringsvärde så är en halv kanelbulle från Espresso House på 200 kcal.

​Ja, så sammanfattningsvis kan ni se att det är skillnad på kalorier när det kommer till näringsvärden. Vad som är bäst att äta väljer du själv. Jag är inte här med någon pekpinne utan valet är ditt. Jag vill ändå att du fortsätter att scrolla ner för att ta del på några förslag i matväg vad du kan få för 200 kcal.

Vad kan du annars få för ca 200 kcal?

200 gram torskrygg från Findus 164 kcal
150 gran kycklingfilé 201 kcal
200 gram potatis 162 kcal
250 gram Tofu 206 kcal

Och du säger att du är rädd för mat? Riktig mat innehåller mängder med näring och är jämt fördelat med kolhydrater, fett och protein. Självklart förstår jag att det kan bli krångligt att äta mat till mellanmål, men ibland kan det vara bra att förstå att mat är väldigt bra och boven till dina kostproblem oftast kan vara dina mellanmål.

Hoppas du gillade inlägget och kommentera nedan om du vill ha fler tips på
mellanmål, middagstips eller något annat som har med kost och träning att göra.

Lämna en kommentar

Annons
Annons