Beijer
Hälsa & Fitness
Min träning

Kontorshållning och aktivitet

Sitter du ned mycket på jobbet? Sitter du även ned när du åker till jobbet, i bilen (förhoppningsvis), tvärbanan eller i tunnelbanan? Tar du rulltrappan eller hissen också? När får dina ben och sätesmuskler aktiveras egentligen? Resterande kroppsdelar och muskler, hur mår ryggen efter en hel dag sittandes ned? Trött och stel i nacken? Har du ens kontakt med dina magmuskler?

Du behöver inte svara på frågorna ovan utan du kan tänka lite för dig själv hur dina dagar ser ut. Om du nu känner på dig och även inser att du kanske har en väldigt stillasittande vardag, tycker jag att du ska fortsätta att läsa.

Vad är det då som händer med kroppen när du har en stillasittande vardag egentligen?
Vi kan börja med höftpartiet, där har vi något som heter höftböjare. De musklerna blir förkortade, strama och stela vilket i sin tur leder till att du lätt får en tippning av bäckenet (ökad svank). Där med ökar belastningen på ländryggen, ryggraden.
På grund av tippningen av bäckenet blir sätesmusklerna (rumpan) utsträckta och sätesmusklerna blir då svaga. Så ni som vill få en booty, sluta sitt och börja gå i trappor 😉
Vi fortsätter, när du sitter och har en svank tillkommer fler nackdelar som att magmusklerna också blir svagare. Din höft och bålstabilitet blir försämrad och kan sprida sig och skapa besvär i både ben och nacke.

Du har väl hört talas om kontorsnacke eller kanske gamnacke? Detta kan också komma som en konsekvens av ditt stillasittande. Långa dagar på jobbet när du sitter vid datorn kan leda till framåtroterade axlar och framskjutet huvud. Det betyder att bröstmusklerna blir förkortade och strama och det händer även med bakre nackmuskulaturen. Om en muskulatur är förkortad/stram blir något annat försvagat och det kan man se på ryggen när bröstmusklerna är förkortade. Det är mitten av ryggen och baksida skuldra som blir drabbade då.

Sammanfattningsvis, ni tjejer (oftast tjejer) som putar och svankar med er booty för att få en större sådan kan sluta med det, eftersom att din bålstabilitet blir sämre. Du vill väl ha en stark mage? Till er kontorsråttor, försök att variera stillasittande med att gå upp och rör på dig samt tänk på hur du sitter vid ditt skrivbord.

I helgen kommer ett till inlägg med olika övningar
som du kan utföra för att få en bättre hållning.

upper-and-lower-crossed-syndrome1

Bildkälla: Här

Lämna en kommentar

Annons
Annons