Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarRecept & Mat

Ska godis och läsk säljas i separat butik?

Ingen kan väl ungått debattartikeln som publicerades i Expressen idag där forskaren Emma Frans skriver att chips, läsk och godis borde säljas i separata butiker och inte i våra matbutiker.

Hon menar att det samhälle vi lever i idag har vi tillgång till energirik föda dygnet runt, och att det är många som tjänar pengar på vår konsumtion av just energirika produkter. En del kan ha svårt att motstå dessa onyttiga varor och därför lockar företagen med dem konstant. Det är bara att se sig omkring i matvarubutikerna på hur de är uppbyggda. Är det vanligt att du kommer hem med en godispåse fast det inte stod på din inköpslista? Tänk på det nästa gång du handlar. Vart befinner sig de energirika produkterna?

Emma Frans skriver att vissa människor kan motstå dessa ständiga frestelser och för andra är det helt omöjligt. Det betyder att man skyller fetma på “dålig karaktär” och lägger skulden på enskilda individen. Emma fortsätter att skriva att fetmaepidemin beror på vår miljö och därför måste vi påverka miljön genom att förslagsvis sälja energirika produkter som chips, läsk och godis i enskilda butiker.
Vad tycker du om den idén?

Jag ställer mig lite sisådär till den frågan. Visst tycker jag någonstans att det är bra då det lätt slinker ner onyttiga produkter i matvarukorgen ibland som är helt onödiga. Om jag jämför godishyllorna till godishyllan som var när jag var liten är det en stor skillnad på dem. Idag är det flera hyllor vid kassan som kryllar av olika slags godispåsar, chips och läsk. Om man har ett beroende så är det svårt, det förstår jag. Därför kanske det skulle vara en bra idé att ha speciella butiker med godis etc. Då blir det inte lika lätt att man råkar slänga ner en chokladkaka när man egentligen bara skulle handla kyckling.

Men å andra sidan, jag är ju inte normal. Jag tränar, äter näringsrik mat och undviker oftast produkter som inte ger mig någon näring. Jag har inga större problem med hur det ser ut idag i matvarubutikerna då det är väldigt sällan jag stannar och handlar något därifrån. Äsch jag är ju en sådan där hälsonörd så jag ska väl bara hålla tyst.

Bara en sak till, jag tror det är viktigt att förstå båda sidorna. Forskarna som ser att befolkningen blir större och större och vi människor som lever i vår bubbla där vi inte ser problemet.

Kan inte du berätta vad du tycker!? Jag tycker det vore väldigt intressant!

Lämna en kommentar

Annons
Annons