Beijer
Hälsa & Fitness
Okategorierat

Vardagsmotion är inte träning

Vardagsmotion är superbra. Det är jättebra att du tar trapporna istället för hissen/rulltrappan. Det är toppen att du går/cyklar till jobbet. Underbart att du står upp hela dagarna. Det finns säkert mängder av andra saker som du kan göra under dina dagar som räknas in till vardagsmotion. Det är ju såhär våra liv ska se ut. Vi ska inte sitta still och låta tekniken hjälpa oss. Tänk lite på hur din vardag ser ut.

Du vaknar upp och gör dig iordning för dagen. När du är klar tar du hissen ner till gården där din bil står. Hoppar in i bilen och kör iväg till jobbet. Väl framme på jobbet tar du hissen upp till din kontorsplats och sitter där tills klockan slår lunch. Du går ut och äter och sitter ner hela timmen. Därefter är det jobb igen framför datorn fram till hemgång. Därefter blir det samma rutt hem igen.

Här ovan var endast ett exempel på hur det skulle kunna se ut i ens vardag och ni ser ju att här skulle det behövas en del vardagsmotion minsann. Kroppen mår inte bra av att sitta still på detta vis. Både kroppen och knoppen blir helt seg. Om vi skulle lägga in en del vardagsmotion i exemplet ovan skulle personen helt plötsligt få en ganska bra vardagsmotion, men just VARDAGSMOTION. Det är inte träning.

Vad är träning? 
Träning tycker jag egentligen är en definitionsfråga. Personligen ser jag träning som en fysisk aktivitet som är en påfrestning på kroppen. Du ska känna dig ansträngd. Träning är något du utför utöver din vardagsmotion för att nå dina mål. Om ditt mål är att gå ner i vikt kanske du inför en svettig powerwalk i 30-40 minuter varje dag, men du kan inte enbart ta powerwalks för att nå din slutvikt. Nej, du behöver också styrketräna för att ha en stark kropp plus att muskler förbränner också. Du behöver även utmana dig med annan konditionsträning. För att nå ett resultat behöver du göra något du tidigare inte gjort. Alltså utmana dig själv.

Att du står på jobbet varje dag, springer upp och ner i trappan, cyklar till jobbet och rör på dig i din vardag är toppen, men fortfarande, det hjälper inte dig med din hållning. Din rygg blir inte starkare utav det. Utan där behöver du träna rygg. Exakt du måste ta dig till ett gym för att träna ryggen för att den ska bli starkare.

Slutligen, vardagsmotion och träning är inte samma sak. Fortsätt med din vardagsmotion för det är verkligen bra. Kroppen är inte gjord för att bara sitta still, nej, den är gjord för att röra på sig. Lägg in så mycket vardagsmotion du bara kan. Utöver det lägger du även in träning. En aktivitet som gör dig ansträngd. Där kroppen får jobba mer än vad den brukar göra. För att få en stark kropp behöver du träna. Punkt.

Bild från gårdagens kvällspromenad som jag tycker enbart är vardagsmotion. Promenader ser jag inte som träning utan mer som egen tid, tid att reflektera, tid att prata med personen man går med eller bara röra på kroppen för att den behöver det.
Även vi människor behöver rastas ibland, eller hur?

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Annons
Annons