Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarHälsaLivsstilTräning

Träningsklockan Polar Ignite

I samarbete med Klockmagasinet

Jag har nu under några veckors tid testat på träningsklockan Polar Ignite. Jag har tidigare använt två träningsklockor från Polar som jag gillat väldigt mycket, men jag måste säga att Polar Ignite är något utöver det vanliga. Den är otroligt teknisk samtidigt som den är snygg.

När jag hämtade ut klockan blev jag positivt överraskad över modellen. Som jag skrev ovan tycker jag träningsklockan är väldigt snygg och passar min sportiga stil, samtidigt som den passar till andra kläder i andra sammanhang med. Jag valde det vita armbandet då jag tycker att just den passar till det mesta, men självklart finns det andra färger på armband som gul och svart.Det första jag gjorde när jag kom hem var att sätta klockan på laddning och gå in på appen Polar Flow för att registrera en ny träningsklockan till min lilla Polar-familj. Då jag har använt Polar tidigare har jag redan ett konto där, men om man är ny behöver man registrera ett konto och fylla bland annat i vikt, längd, hur aktiv man är etc. Polar Flow hjälper dig att bland annat hålla koll på din träning och analysera din utveckling genom att du synkroniserar träningsklockan med appen som både finns tillgängligt på dator och i mobiltelefonen.

Hur som, medan jag väntade på att klockan skulle ladda klart läste jag manualen och fastnade vid Nightly Recharge™.

Jag har alltid tänkt att jag sover bra

Något jag såg fram emot med denna träningsklocka var att få mäta min sömn och analysera hur jag sover, eftersom att jag aldrig gjort det tidigare. Jag har alltid tänkt att jag sover bra, men med denna klocka får jag se hur det faktiskt ser ut genom funktionen, Nightly Recharge™ och Sleep Plus Stages. Klockan känner automatiskt när jag somnar och börjar då med att mäta min sömn och analyserar den under natten. Den visar i diagram på hur strukturen på hur mina tre sömnfaser sett ut under natten- lätt sömn, REM-sömn och djup sömn, samt sömncyklerna. Väldigt intressant måste jag säga! Den visar även alla avbrott som sker under natten när man vaknar lite till och från. Mäter också hur många andetag jag tar under en minut, hur pulsen ser ut under natten, min faktiska sömn och hur länge jag har de här avbrotten.

Det häftiga med sömnanalysen är att med den information klockan fått från mig under natten, ser den vad för återhämtning jag behöver. Den erbjuder mig olika träningspass beroende då på nattens sömn och hur gårdagen såg ut med träning etc. Som en natt när jag hade sovit dålig ville klockan ge mig ett rörlighetsprogram som jag borde ägna mig istället för ett styrkepass. Lite kul, tycker jag. Det coola är också att den kommer faktiskt med ett program. Den visar vad för övningar jag ska göra!

Så vad använder jag klockan till?

Varför jag använder träningsklocka då och då beror på att jag tycker det är kul att se i vilka pulszoner jag hamnar i vid olika träningsformer och om jag kan pressa mig själv lite till. Just nu tycker jag att det är väldigt skönt och roligt att springa och då passar klockan perfekt. Den mäter hur långt jag springer, i vilka pulszoner och pace/tempo. Tycker det är så kul att titta på utvärderingen efter löp-passet för att se hur det gick.Det är också kul att se hur snabbt jag går ner i puls efter min träning. När jag började använda Polar Ignite insåg jag ganska snabbt att denna klocka mäter inte bara pulsen och hur många steg jag tar per dag utan det finns så mycket mer som klockan gör och mäter.

Jag skulle säga att klockan är otroligt teknisk och det tar ett tag att gå igenom alla funktioner. Den har konditionstester, inbyggd GPS, FitSpark™ som hjälper dig att planera dina träningspass anpassat till ens återhämtning/ hur du sov natten innan. Under FitSpark™ kan du välja på om du vill förbättra sin kondition, styrka eller rörlighet, och alla träningsprogram finns i klockan.

Senaste programmet jag testade var dynamisk rörlighet på 23 minuter där 5 minuter var uppvärmning och resterande 18 minuter var själva rörlighetspasset. Det passet bestod av 6 st rörlighetsövningar som jag skulle göra 1 minut vardera X 3 varv. SÅ nice och allt det hittade jag i klockan.Polar Ignite hetsar inte kring träning hela tiden trots att det är en träningsklockan utan den vill hitta en balans. Polar Ignite har en funktion som heter Serene™. Serene™ är en vägledd djupandningsövning som hjälper en att slappna av och hantera sin stress/hitta sitt lugn. Den vägleder en att andas långsamt (sex andetag per minut) vilket ger en avstressande effekt.

Jag testade Serene™ innan jag skulle gå och lägga mig. Medan jag höll på med andningen kände jag att jag inte alls hade samma takt som klockan utan jag kunde andas mer långsamt. Som tur är kan man ställa in klockan på hur man vill andas, alltså i vilken takt. Jag gjorde det och blev verkligen lugn. När jag var klar med övningen fick jag en sammanfattning på hur det gick på den tid jag lade i de stressfria zonerna.

Vem rekommenderar jag Polar Ignite till?

Som jag nämnt flertal gånger redan är klockan väldigt teknisk med mängder av funktioner. Därför rekommenderar jag den till dig som är intresserad av en träningsklocka som är mer än bara en stegräknare och pulsmätare. Den här klockan passar egentligen alla, men intresset måste finnas där för att utnyttja allt den faktiskt erbjuder. Med appen Polar Flow kan du kan du lägga in dina favoritaktiviteter som Bootcamps, Les Mills Grit Strength, balett, judo och mycket mer under Sportprofiler. Genom att använda dig av rätt sportprofil blir det lättare att hålla din träningslogg aktuell i Polar Flow, som också ger dig sportspecifik feedback.

Det är kul att få direkt feedback så därför passar klockan till ett flertal olika slags människor med olika mål. Som till dig som behöver en knuff till träningen, till dig som har ett specifikt mål och behöver hjälp med att ha koll på all träning eller till dig som söker efter en mer balanserad livsstil.

 

Gå in på Klockmagasinet för att läsa mer om klockan. Om du är intresserad av att köpa klockan har jag en liten rabattkod som gäller på alla Polar Ignite klockor. Med rabattkoden CBIGNITE50 får du 50 kr, och gäller till sista mars 2020.

11 kommentarer

  1. Har nyss själv köpt klockan efter många år med Polar 400 och pulsbälte.
    Jag är jättenöjd med klockan och alla funktioner utom en sak. Den mäter inte min puls korrekt när jag tränar….efter många år av träning vet jag ganska säkert när jag tränar vilken puls jag ligger på men ignite säger 10-15 slag mindre per minut! Det gör mig oerhört frustrerad. Jag har provat att ändrat läge på klockan men det blir samma.
    Min man fick testa den och på han funkar det, så inget fel på klockan. Har du upplevt samma eller hört av någon annan?
    Tanken med klockan är ju lite att slippa pulsbälte så det är lite störande….
    Kram Christina

    1. Hej Christina,
      Vad kul att du är nöjd med klockan, men mindre kul att den inte räknar pulsen korrekt! Väldigt frustrerande!
      Jag har bara upplevt det en gång och då hade jag satt klockan för högt upp, men det tog mig en hel dag att förstå det, haha. Utöver den gången har klockan funkat väldigt bra för mig. Du kanske behöver höra med Polar om det. Hoppas att det löser sig så att du kan använda klockan som du vill!
      Kram Charlotte

    2. Har du provat att snäppa åt armbandet ett hack, vid löpning?
      Tror jag såg något om det i ett klipp?

  2. Hej, läste på en sida att den inte räknar antal steg på en dag utan räknar snitt steg per minut. Stämmer det?

    1. Hej!
      Okej, det hade jag ingen som helst aning om. Inget jag märkt när jag suttit still, men det kanske finns lite olika inställningar på den.

  3. Hej!
    Jag är inne på att köpa en polar vantage.
    Blir inte riktigt klok på skillnaderna.
    Vet du det? 🙂

    1. Hej!
      Ledsen för sent svar här! Nej, jag har ingen aning om skillnaderna. Jag har bara Polar Ignite som jag verkligen gillar 😀

  4. Så den är tillförlitlig att använda utan pulsband? Ska skaffa en men är osäker på om jag ska köpa till ett pusband eller om det inte behövs?

    1. Hej Sara,
      Svårt att svara på. När jag har sprungit tycker jag att den den är ganska tillförlitlig. Dock har jag inte utforskat det allt för noga tyvärr för att svara helt korrekt på din fråga.

Lämna en kommentar

Annons
Annons