Beijer
Hälsa & Fitness
Plantbaserad kost/veganReceptRecept & Mat

Recept på Veganska Chiasyltkakor

I går lade jag ut på min insta om någon ville ha receptet till mina veganska chiasyltkakor. Ni var ganska många som räckte upp handen, och jag förstår er, för vem vill inte testa på nya kakor!?

Det jag gillar med receptet på kakorna är att det går undan när man bakar dem. Jag ogillar när det tar evigheter att göra något gott då det enda man vill är ju att smaka på dem sen. När jag gör recept kan ni lita på att det går fort, att recepten är glutenfria och oftast inget tillsatt socker, och så är det även denna gång.

De här kakorna går som sagt otroligt snabbt att göra. Poff säger det. Det behövs få ingredienser…hmm, något mer? Jo, kakorna är sockerfria, mjölkfria, laktosfria, glutenfria och innehåller inga ägg. Tror nästan att alla kan äta dem, små som stora. Bra va? Alltså veganska!

Som några av er redan vet, höftar jag en hel del när jag bakar då jag alltid tar det som jag har hemma i skafferiet, hehe. . Att gå efter recept händer sällan. Nu när ni ska få receptet kommer jag ge alternativ på vad du kan ha istället för vad jag hade.
Är du redo för receptet på dessa superdupergoda chiasyltskakor? Såklart att du är! Here we go!

Ingredienser till ca 6-8 st Chiasyltkakor:

3 dl kikärtor
2 dl Havregryn (Här kan du ta 1 dl havregryn och 1 dl mandelmjöl/kokosmjöl)
8 st dadlar (går bra med ca 1/2-1 dl russin om du inte har dadlar hemma)
1 msk Kokosolja
1 dl riven kokos
1 skopa ärt- & havreprotein (valfritt)
1-2 tsk jordnötssmör ( valfritt)
Kanel eller vaniljpulver för smaksättning (eller båda)
En skvätt havredryck (vatten går bra med)

Chiasylt:
1 dl Hallon
2 tsk Chifrön
Självklart kan du ha vilken sylt som helst eller mosade bär.

Beskrivning: 
Börja med att mixa kikärtorna, havregryn och dadlarna (OBS, glöm ej att ta bort kärnan). Tillsätt resterande ingredienser och mixa allt till en fin och jämn deg. Jag brukar känna på degen hur den är och känns. Ibland behöver man tillsätta mer havregryn och ibland mer vätska som då kokosolja. Bara att testa sig fram. och mixa. När du upplever att ingredienserna har blivit till en deg knådar du den med dina händer och formar degen till små bollar. Platta ut bollarna lite grann på ett bakplåtspapper och gör en liten grop i mitten av kakorna där chiasylten ska få plats.

Chiasylt går på nolltid. Värm upp 1 dl hallon och mosa sedan dem i en skål. Tillsätt 1-2 tsk chiafrön och rör om ordentligt. Lägg skålen i kylen i ca 10 minuter.

När du fyllt kakorna med chiasylt skjutsar du in plåten i ugnen på 150 grader. Låt kakorna grädda i ca 20-30 minuter beroende på hur knaprig du vill ha kakorna.

Låt kakorna svalna och lägg dem sedan i frysen. Jag själv tycker de smakar bäst dagen efter med en köpp kaffe.

Hoppas ni gillar receptet!

Hör gärna av er om ni testar receptet! Vill veta hur det gått och om ni gillar kakorna!

Tags : vegan recept

Lämna en kommentar

Annons
Annons