Beijer
Hälsa & Fitness
Hälsa

Vilka kosttillskott tar jag och varför?

I dag ska jag äntligen skriva om vad för kosttillskott jag tar och varför jag tar dem. Ni är ganska många som frågar just det, och jag har alltid svarat att jag ska skriva ett inlägg om det. Nu är det inlägget på gång- fortsätt läs för att ta del av det.

Innan vi sätter igång vill jag trycka på att jag äter dessa kosttillskott för att jag behöver det och har ett syfte med det. Jag skulle aldrig äta något kosttillskott bara för att.

När jag väljer tillskott tittar jag inte alltid hur stark koncentrerat en mineral eller vitamin har. Det viktigaste för mig är att biotillgängligheten är bra, vilket betyder hur bra kroppen kan ta upp vitaminen eller mineralen. Det är inte det lättaste att förstå alla gånger, men jag kan skriva ett inlägg om det senare om intresse för det finns. Nu är det iaf dags för att skriva ner vad för kosttillskott jag använder, fortsätt att scrolla ner för att läsa.

Zink

Ojojoj, zink har nog räddat mig. Zink ett grundämne och en mineral som finns i princip alla celler. Den skyddar mot infektioner och spelar en ganska stor roll vid autoimmun sjukdom, dvs det jag har.
Zink har en väldigt viktig roll i celldelning, i produktion av enzymer, och ingår som en aktiv del i enzymer i bland annat  matsmältning. Zink bidrar till hindra immunförsvaret för att överaktiveras och det kan på så vis minska den autoimmuna processen och även kopplat till tarmhälsa. Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om zink, men zink har verkligen räddat mig. Jag skulle faktiskt kunna rekommendera zink till de flesta.

L-Glutamin

Glutamin är aminosyra som är effektiv när det kommer till tarmens slemhinna. Den kan bland annat hjälpa till om man skulle ha läckande tarm, vilket iofs är ganska svårt att veta. Jag vet dock inte om glutamin har hjälpt mig, men då jag har problem med tunntarmen tar jag även detta tillskott.

B12

Då jag äter plantbaserad mat behöver jag ett tillskott på B12, eftersom att B12 finns i animaliska produkter är det svårt för mig att få den vitaminen. B-12 behövs för produktionen av röda blodkroppar och för cellernas ämnesomsättning.

Ärt- och havreprotein

Ett proteintillskott jag har i mina smoothies, pannkakor och i min gröt. Jag tar det kosttillskottet för att jag vill ha mer protein i min kost samt att det smakar gott.

Probiotika

Jag har faktiskt aldrig ätit probiotika förrän i år, och jag förstår INTE varför jag väntat så länge med det. Jag började med probiotika efter min första kortisonkur för tunntarmen då kortison rensar/förstör hela bakteriefloran i tarmen. När det kommer till probiotika och tarmen är det inte så att allt blir bra över en natt. Nej nej nej, att få tillbaka en bra tarmflora tar verkligen sin tid och jag är beredd på att jag kommer må som allra bäst om ett år. Det positiva som hänt är att denna vår har jag inte tagit eller tar någon pollenmedicin, say what!? Jag som brukar ha röda ögon, snorig näsa och feber vid denna tid på året, har inga känningar i år. Jag är ganska säker på att probiotikan och ny kost har hjälpt min tarm big time.

Det är lite om vilka kosttillskott jag äter JUST NU. Jag ska börja med omega 3 också då jag läst att det ska vara bra för mig och min kropp. Jag brukar även äta D-vitamin, men har slutat med det nu, och kommer ta upp det sen igen i oktober.

Äter du något kosttillskott och vad i sådana fall?

 

 

 

Vill du ser mer av min vardag på stories. Följ mig på instagram charlottebeijer

 

Tags : kosttillskott

Lämna en kommentar

Annons
Annons