Beijer
Hälsa & Fitness
MatPlantbaserad kost/vegan

Plus och minus med plantbaserad kost

Nu har jag ätit plantbaserad kost i tre veckor eller om det är längre. Dock har det inte blivit 100% plantbaserat då jag till exempel på påskafton åt lax, och i veckan var jag på en lunch där jag inte bestämde min egna lunch. Det blev en vit fisk då. Jag är glad att det blev fisk istället för en köttbit för det hade jag inte kunnat äta. Ibland blir det så, men jag lär mig. Jag lär mig hur jag ska tänka i olika situationer och jag blir extra påmind när jag köper mat i butiken.
Jag tänkte i detta inlägg dela med mig av svårigheter kontra det positiva med att byta till en ny kosthållning som i detta fall är plantbaserad kost (vegansk kost).

Svårast att gå över till plantbaserad kost?

  • Måste vara så noga med att läsa ingredienserna på produkter man köper. Ett exempel, här om veckan köpte jag en färdig gröt på Hemköp och tänkte att det inte skulle innehålla mer än vatten och havregryn. När jag väl skulle äta den såg jag att den innehöll mjölk. Bara för att jag gör min gröt på vatten gör ju faktiskt inte alla det. Det gäller att vara uppmärksam, mer uppmärksam än vanligt.
  • Protein. Jag upplever att det är svårare att komma på proteinkällor, men det beror endast på att jag inte är van och så insatt i just det just nu, men det kommer.
  • I början är man sjukt hungrig, eller jag var det iaf! Kändes som jag åt hela dagarna! Fast mat är gott, så varför klagar jag? Jag äter bara SÅÅÅÅ mycket mer just nu istället.
  • Att inte bara äta halvfabrikat. Ibland när jag är stressad eller inte vet vad jag ska äta kan det lätt slinka ner en sojaburgare eller två till middag.
  • Sociala sammanhang. Som lunchen i veckan som jag nämnde i början av inlägget. Det gäller att alltid vara förberedd och förstå att många vet knappt vad plantbaserad/vegansk mat är. Jag har inga problem med det utan jag tar det på mitt ansvar, men det är bara det att jag måste påminna mig själv om det.

Vad har varit lättast med att gå över till en plantbaserad kost?

  • Stöd. Här hemma gör vi bara plantbaserad mat. Min kille lagar mat som vi båda kan äta och det är något som jag uppskattar enormt mycket. Utan honom hade det här inte varit lika lätt.
  • Jag är väldigt intresserad av kost och på grund av det är det lättare att lära sig och läsa på.
  • Plantbaserad kost är SÅ GOTT! Det smakar så mycket än den mat jag tidigare åt! NOM. Jag längtar alltid till nästa måltid!
  • Att de flesta butiker har ett helt okej sortiment på plantbaserad kost som ersätter livsmedel som creme cheese, olika dressingar etc Det är inte svårt att äta plantbaserat.
  • Det finns många bra lunchställen i Stockholm som serverar plantbaserad/vegansk kost. Det är underbart!
  • Att jag har vänner som inte höjer på ögonbrynen för att jag äter annan mat än vad de gör.
  • Det finns så mycket recept, poddar och information på nätet om plantbaserad kost.

Det här var alltså några punkter om hur jag upplever situation om att byta från en kosthållning till en annan. Det är både spännande och utmanande!
Innan jag avslutar inlägget vill jag bara tillägga att jag äter på ett sätt som funkar för mig, och det är det jag skriver om. Jag vill vara noga med att säga att min kosthållning inte behöver vara bra för dig och din livsstil. Jag utgår enbart från mig, min livsstil och mitt mål med att må bättre.
Förhoppningsvis får ni ändå inspiration av det med. Det kommer bli mycket snack i min blogg om just min kosthållning och hur det går.
Jag hoppas att jag kan inspirera er. Mat ska vara gott och helst inte krångligt – det är mitt motto. Därför kan ni räkna med okrångliga recept, för vem har tid med sånt? hehe.

(Bilden har inget med texten att göra förutom att jag gillar banan).

 

Kommentera gärna om du funderar över något, om du vill berätta om dina erfarenheter  eller bara vill tipsa mig om något!
Vill du ser mer av min vardag på stories. Följ mig på instagram charlottebeijer

Lämna en kommentar

Annons
Annons