Beijer
Hälsa & Fitness
Träning

Att bryta en vana och inflammerad tarm

Alla som säger att det inte går att bryta en vana- vet ni vad? Det gör det visst!
Det enda är att det är jävligt tråkigt att bryta och byta en vana ibland, och speciellt när man egentligen inte vill.


Jag om någon har fått byta vanor ofrivilligt den senaste tiden! Trots att det bara är småsaker och handlar om kost så tycker jag att det är ofantligt tråkigt. Jag har fått tagit bort det mesta i min kost som gluten, lite mjölkprodukter (har inte lyckats helt), minskat på kaffe, inga bars, ingen glass, väljer mina tillfällen när det kommer till socker och alkohol. Helt enkelt, jag måste vara så noga med vad jag stoppar i mig hela tiden.

I december blev jag diagnoserad med crohns sjukdom efter ett helt år där jag mått riktigt dåligt. I december fick jag börja med en kortisonbehandling på tre månader, och i mars slutade jag med den. Jag trodde då att allt skulle bli bra, men det blev inte riktigt så. Jag har haft ont i magen på höger sida nästa varje dag och har ofta vaknat med smärtor på natten. Enligt läkaren beror smärtorna på att min tarm fortfarande är inflammerad och att det känns när tarmen måste jobba. En inflammerad tarm betyder en till koloskopi.

Jag blir ganska less att jag ska få göra en till undersökning fast också väldigt tacksam att läkaren vill ta en till koll på tarmen. Det är inte ofta man blir så här bra undersökt. Att göra en koloskopi är däremot inget jag ser fram emot, men eftersom att jag gjort en tidigare vet jag att det inte är så läskigt som jag innan trodde. De är faktiskt väldigt generösa med lugnande under undersökningen så det är ju schysst. Dock förstår jag inte de personer som är så rädda att de måste bli nersövda, men iofs, det vore ganska skönt det med, haha. Det värsta med koloskopin är veckan innan där du inte får äta något med fibrer, nötter, bönor, frön etc, och dagen innan då du enbart får äta frukost och därefter dricka klara vätskor innan det är dags för att rensa tarmen.

Hur som, nu sitter jag bara och väntar på en kallelse och så har jag börjat med kortison igen. Medan jag väntar kämpar jag på och läser om antiinflammatorisk kost och ser om det kan vara något för mig. Fast det finns egentligen ingen direkt forskning på det om vissa livsmedel kan orsaka inflammation eller om enskilda livsmedel kan förvärra eller dämpa en redan etablerad inflammation.

Nu ska jag fortsätta min dag utan kaffe och bars. Som jag saknar det på eftermiddagen. Den största koppen kaffe och den största proteinbaren….nomnomnom!

Trots allt det här, är jag väldigt tacksam och glad att jag kan leva mitt liv ganska normalt och träna! För träning är livet!

Lämna en kommentar

Annons
Annons