Beijer
Hälsa & Fitness
Okategorierat

Hitta en balans i allt julgodis

Under denna härliga julmånad bjuds det på många mysiga fikor, eller hur? Att äta pepparkakor och lussebullar varje dag kanske känns helt okej då det bara är under en månad som det blir lite mer sådant än vanligt (om man inte räknar med all glass vi äter under sommaren, när någon fyller år, tackar av någon på jobbet, kl 15-fikan…listan kan göras lång).

OM du vill äta pepparkakor, lussebullar, choklad och andra sötsaker varje dag är det helt okej. Vi alla gör våra egna val. Hoppas att du gör det för din egen skull för att du tycker det är gott och inte för att du känner att du måste äta när du blir bjuden.

Ju äldre jag blir desto mindre gillar jag bakverk och sötsaker. Jag väljer mat alla dagar i veckan framför lussebullar och chokladkakor. Jag har inga problem att tacka nej till sötsaker trots att jag kan få höjda ögonbryn.

I det här inlägget tänkte jag ta upp att det faktiskt är okej att tacka nej till det som bjuds på fikorna som är i överflöd under denna månad. Det är så lätt att man äter saker som man egentligen inte tycker är särskilt gott. Hur ofta sitter du och suktar efter en lussebulle eller en skumtomte? Kanske inte varje dag och därför behöver man inte äta en lussebulle eller en skumtomte varje dag. Ät det du faktiskt vill ha och gillar. Våga tacka nej om du inte vill äta det som bjuds. Det är inte oartigt. Det enda som kan hända är att andra i din omgivning får dåligt samvete för att du väljer att tacka nej till fikan, och kan kommentera ditt val. Kom ihåg att det ligger hos de som kommenterar dina val och inte hos dig.

Jag äter hellre 4 st clementiner till mellanmål än:
4 st skumtomtar
eller
4 st pepparkakor
eller
2,5 st knäck
eller
3/4 lussebulle
eller
2 st aladdin-praliner

Jag skulle även våga påstå att clementinerna gör mer gott för kroppen än alternativen ni har ovan. Dock kan man tycka att alternativen till clementinerna är bättre för själen och då är det helt okej 😉 

Och om jag nu skulle äta allt det där till mellanmål, ja, alltså – 4 skumtomtar, 4 pepparkakor, 2,5 st knäck, 3/4 lussebulle och 2 aladdinpraliner skulle jag komma upp till en näringsfattig “middag” på ca 500 kcal. Och då skulle jag hellre välja en stor tallrik med potatis, fisk och olika grönsaker (eller vilken riktig middag som helst) och få bra med proteiner, kolhydrater och fett som faktiskt min kropp svarar på (som typ en lunch/middag på Reload).

Så vad vill jag egentligen komma fram till? Jo, var mer uppmärksam på vad som du “råkar” stoppa i dig under denna månad när det bjuds på så mycket gottigheter. Du får säga nej. Om du vill vara pigg, stark och hålla dig borta från förkylningar rekommenderar jag dig att inte äta dig mätt på “jul-mellanmål”, ät riktigt mat, sov ordentligt och försök att få till något träningspass trots julstressen. Du kommer tacka dig själv i början av året.

4 kommentarer

  1. Jag är helt med på det du skriver men är mycket tveksam om man ska gå omkring och fokusera för mycket på kalorier hit och dit hela tiden. Har man (över)viktproblem ja, annars nej/njä. Man måste kunna äta och “unna sig” om man vill det utan att jämföra antalet kalorer med mat, frukt. Det är två olika saker. Blir lätt fixering för många, speciellt kvinnor/unga tjejer.

    Stor kram <3

  2. Jag är helt med på det du skriver men är mycket tveksam om man ska gå omkring och fokusera för mycket på kalorier hit och dit hela tiden. Har man (över)viktproblem ja, annars nej/njä. Man måste kunna äta och “unna sig” om man vill det utan att jämföra antalet kalorer med mat, frukt. Det är två olika saker. Blir lätt fixering för många, speciellt kvinnor/unga tjejer.

    Stor kram <3

  3. Och jag är helt med dig, Jessica! Självklart ska man inte gå och fokusera på hur många kalorier man äter. Det är osunt. Som jag skriver, om du vill ha julfika så ät. Däremot utgår jag från mina erfarenheter kring vad mina kunder och deras problem är kring denna månad. Jag tycker det är viktigt att inte hoppa över riktig mat framför fika. Mat hjälper dig mer under träning och återhämtning ?

  4. Och jag är helt med dig, Jessica! Självklart ska man inte gå och fokusera på hur många kalorier man äter. Det är osunt. Som jag skriver, om du vill ha julfika så ät. Däremot utgår jag från mina erfarenheter kring vad mina kunder och deras problem är kring denna månad. Jag tycker det är viktigt att inte hoppa över riktig mat framför fika. Mat hjälper dig mer under träning och återhämtning ?

Lämna en kommentar

Annons
Annons