Beijer
Hälsa & Fitness
HälsaLivsstil

Jag har crohns sjukdom

Hej! Charlotte heter jag och jag har crohns sjukdom.

Tänk att det skulle ta ett helt år innan jag fick min diagnos. Det har varit ett kämpigt år med svullna läppar, svullna kinder, smärta i munnen, vita “prickar” i munnen, svullna lymfkörtlar, tandläkarbesök, läkarbesök, mängder av blodprover (de känner igen mig nu på labbet) olika undersökningar och en massa olika mediciner.

Mellan årets alla läkarbesök och olika medicineringar har jag försökt att vara positiv och glad, då jag har vetat att det inte skulle bli bättre av att lägga mig ner i sängen och gråta. Hur jag än sett ut i ansiktet och hur jobbigt jag tyckt det varit att vistas ute, har jag ändå jobbat och tränat så gott som jag kunnat. Hoppet är det sista som lämnar en och det har denna period verkligen bevisat. För varje ny medicin jag har fått har jag hoppats om att det ska verka och fungera. Tyvärr har det inte hjälpt och självklart har tankarna gått att jag kanske har någon dödlig sjukdom. Jag har nog aldrig googlat så mycket på sjukdomar som jag gjort detta år. Googlingarna har inte givit mig någon träff alls på de symtomer jag haft förutom då på typ dödliga sjukdomar.

Många av årets bilder har tagits bakifrån. Har inte känt mig så bekväm att vara framför kameran.

Som jag skrev om i ett tidigare inlägg (här), träffade jag en fantastisk läkare i höstas. Han tog mina problem på STÖRSTA ALLVAR och skickade remisser för allt! En av remisserna var till en specialist-tandläkare. När jag var där och han tittade i min mun tog det bara någon minut innan han kallade in en till tandläkare för att se om det han trodde kunde bekräftas av henne. Den kvinnliga tandläkaren tittade i min mun och frågade på en gång om jag hade besvär med magen. Nej, sa jag. Men hon sa att det såg ut som jag skulle kunna ha crohns.

Det resulterade till att jag fick en remiss till en gastromottagning. Det blev som ni vet en koloskopi och en MR på min tunntarm. Koloskopi, trodde jag skulle vara min värsta mardröm. Fast det var inget speciellt, men vet inte om det var allt lugnande som jag fick som gjorde att jag tyckte det, hehe. Det värsta med den undersökningen var förberedelserna innan. Jag fick inte äta fibrer på en vecka. KAOS.

Sen kan jag inte direkt påstå att MR på tunntarmen var frid och fröjd. Att ligga i ett rör på mage med ett galet hackande ljud var gaaanska obehagligt och jag började tänka på jigsaw från The Saw. Varför kollar jag ens på skräckfilmer?

Idag, tis 11 dec var jag på återbesök på gastromottagningen. Han hade inte fått svar på alla prover, men MR visade att jag var inflammerad i tunntarmen och på koloskopin kunde han se att jag var inflammerad i slutet av tunntarmen, vilket betyder crohns. Dock har jag en mild crohns, vilket jag är tacksam för.


Så vad är Crohns?

Crohns sjukdom är en kronisk inflammation i mag-tarmkanalen. Det kan påverka hela tarmsystemet från munnen till ändtarmsöppningen. Jag vet inte om mina symtomer har varit annorlunda än andras då det tagit ett helt år för mig att få en diagnos. På något sätt har den väl varit annorlunda då jag inte har kunnat hitta NÅGON på nätet som haft samma symptom som mig. Det är även därför jag skriver om det här för det kanske finns någon stackare där ute som har samma symtomer som jag haft. Om du har de symtomerna får du mer än gärna höra av dig.

Hur som, jag är otroligt lättad. Tänk vilken tur jag har som har en mild crohns. Det kunde ha varit så mycket värre. Trots det är jag ledsen. Jag vet inte varför. Vet inte om det är att ovissheten under dessa 12 månader äntligen fått ett slut och att jag bara är lättad. Eller att jag vet att det här är en kronisk sjukdom som jag kommer ha i resten av mitt liv. Fast jag vet att man kan leva ett helt normalt liv också, vilket jag gjort den senaste tiden. Just nu funderar jag på hur länge jag har haft crohns. Sedan minst 15 år tillbaka har jag haft järnbrist/anemi till och från utan att läkarna hittar varför. Jag har gjort mängder av utredningar där med. Nu tänker jag att en pusselbit faller på plats. Tänk om orsaken till min järnbrist har berott på en inflammerad tarm…jag vet inte, men tänk om.

En sak vet jag, och det är att mina tarmar INTE gillar choklad. I helgen testade jag på att äta en bit av choklad och då fick jag ont i munnen/tandköttet, vita fläckar visades sig på tandköttet och svullen underläpp. Tur att jag kan äta nötter iaf och dricka kaffe. Livet är ganska bra trots allt.

6 kommentarer

    1. Joo det finns flera, du är inte ensam. Mkn dotter har exakt samma. Började med problrm i munnen och riktigt svullna läppar. Tagit länge att få diagnos. Hon är 16 år.

      1. Är det sant? Spännande vilka symtomer det finns på en tarmsjukdom. Tarmen är inte det första man tänker när någon har svullna läppar och lymfkörtlar, men nu har man koll 😉

Lämna en kommentar

Annons
Annons