Beijer
Hälsa & Fitness
TräningVeckans fråga

Veckans fråga – Varför är Burpees med i nästan varje träningspass?

Varför lägger många tränare in burpees i nästan varje träningspass? Finns det något alternativ till övning som ger samma effekt?


Svar: Först och främst, bra fråga och jag tror att du inte är ensam om den funderingen kring tränare och burpees. I det här svaret kan jag mest svara för mig själv och varför jag älskar burpees och varför jag har med dem i den träning jag coachar.

För det första, när vi utför burpees jobbar vi med hela kroppen som med bland annat bröst, mage, triceps och ben. Det är inte bara muskler vi tränar under burpees utan uthållighet, explosivitet och såklart pulsen. Burpees är en jobbig övning på grund av att hela kroppen får jobba då vi jobbar i olika nivåer. Vi ska upp och ner hela tiden.

Det är därför jag lägger in burpees i min träning för att just hela kroppen ska få jobba och att pulsen ska öka. SAMT att vi tränar på att bli mer explosivare och snabbare. Vem vill inte bli mer av det liksom?

Svar på din andra fråga om det finns någon annan övning som motsvarar burpees skulle jag säga “nja, egentligen inte”. Burpees innehåller så pass många moment att det är svårt att hitta en övning som motsvarar alla de momenten i en och samma övning. Man kan alltid förenkla sin burpee och hoppa (alternativt gå ut) till en planka och hoppa/gå in igen och upp. Andra övningar som ger puls är grodhopp, knäböjshopp, mountain climbers, men de övningarna ger inte samma muskelengagemang som burpees. SOM ALLTID, ställ dig frågan, vad är syftet med övningen? Varför gör jag den övning x istället för övning y? Vad är mitt syfte?

Läs annars Sportamore Magazine när de intervjuade mig om Burpees. Klicka här . Vad tycker du annars om Burpees? Rolig övning? Jobbig övning?

Lämna en kommentar

Annons
Annons