Beijer
Hälsa & Fitness
Vardag

Fastat i 24 h och en erfarenhet rikare

I går var det “äntligen” dags för min koloskopi. Som jag INTE längtat till den, men är glad att den är över nu. I torsdags, dagen innan, fick jag bara äta frukost och därefter fortsätta med flytande mat fram till klockan 13. Därefter skulle jag bara dricka “klar” vätska. Det gick faktiskt bättre än vad jag trodde att det skulle göra.

När klockan slog 16 skulle jag börja med mitt laxermedel, och dricka det i 3 timmar. Var 10:e minut under de här 3 timmarna skulle jag dricka 2-3 dl av den. Jag har hört att många tycker det är så vidrigt, men jag tyckte faktiskt inte att det var så jobbigt. Jag höll bara för näsan och drack. Jag trodde även att jag skulle springa på toa hela tiden, men så var det inte alls. Från 16-22 gick jag på toa endast 3 gånger.

Då jag hade min undersökning redan klockan 08 på morgonen fick jag gå upp vid 3 på morgonen för att dricka den sista litern av laxermedlet. Konstigt nog var inte det heller så jobbigt. Jag tror att jag var ju mest spänd för själva undersökningen.

Själva undersökningen gick också bättre än förväntat. Jag sa till sköterskan på en gång att jag var rädd och tyckte det här skulle bli väldigt obehagligt. Hon gav mig lugnande, vilket hjälpte. Mina spänningar för undersökningen släppte och jag började gråta istället, haha. Då fick jag mer lugnande.

Undersökningen höll på i ca 45 min och det kändes inget ALLS. Ibland kändes det lite i magen, liknande lite knip, men sen släppte det. Läkaren tog fem prover i min tarm och sen försökte han komma in i tunntarmen då han såg att det såg lite inflammerat ut, men det gick inte. Jag ska därför få ta en magnetröntgen på tunntarmen snart för att se om det är en slags crohns som jag har. Jag är så TACKSAM för läkarvården och att jag får så mycket hjälp. Vi kanske är nära slutet nu, och jag kanske får svar på mina problem. Självklart hoppas jag inte det är crohns då det är en kronisk tarmsjukdom, men jag vill gärna få ett svar snart.

Angående koloskopin igen så är det verkligen inget att oroa sig för. Om jag får göra det någon mer gång kommer jag vara mer lugn, men kommer nog ändå ta lite lugnande för man är ju inte superbekväm där man ligger. Sen kommer jag nog titta mer på tv-skärmarna för att ta del av hur min tarm ser ut. Hur coolt och fascinerande som helst ju! Igår vågade jag bara titta lite. Jag låg mest med stängda ögon och andades igenom de 45 minutrarna.

Lämna en kommentar

Annons
Annons