Beijer
Hälsa & Fitness
Okategorierat

Periodisk Fasta Dag 1

I går bestämde jag mig för att börja med periodisk fasta 16:8 igen. Periodisk fasta 16:8 betyder att jag fastar i 16 timmar och har ett ätfönster på 8 timmar. Jag har valt att fasta mellan 20:00 – 12:00 och ibland 21:00-13:00 beroende på mina sena jobbkvällar.

Jag har kört denna kosthållning under en period varje år och nu är det dags igen, som sagt. Varför jag gör det just nu beror egentligen på att jag vill förbereda mig inför min koloskopi som jag har om ca 2 veckor. När man gör en sådan undersökning ska man inte äta fiberrik kost sju dagar innan, och en frukost utan fibrer är inte en frukost för mig och då kan jag lika gärna hoppa över den.

Då jag även går upp klockan fem varje morgon och inte har så mycket tid till frukost passar det här mig väldigt bra. Som idag till exempel. Jag gick upp 05:15 och drack en kopp kaffe därefter hade jag 2 klasser, 1 kund och egen träning under förmiddagen. Jag hann inte ens tänka på mat och jag var sjukt pigg. Träningen gick bra och jobbet likaså.

Dock ska jag inte sticka under stolen med att frukost en social sak. På fredag ska jag ut och äta frukost med Boot Camp gänget och då kommer jag äta frukost samt under helgerna. Men sådär under veckorna går det helt fint för mig att hoppa över frukosten. Som ni märker har jag ett ganska avslappnat förhållande till det. Inga måsten och absolut ingen stress.

Jag vill även påpeka att Periodisk Fasta passar inte alla. När jag jobbade heltid som personlig tränare på Sats testade jag periodisk fasta och det var inget för mig just då. Jag gick runt och var stressad för att jag inte fick i mig tillräckligt med mat. Man har ju ett ätfönster på 8 timmar och under de åtta timmarna jobbade jag ganska mycket och kunde då inte äta. Därav stressen till denna kosthållning.

Fördelar med Periodisk Fasta 16:8

– Mer tid på morgonen. Denna punkt är en stor del till att jag kör PF just nu. Stressen när jag står med en skål gröt i handen och sminkar mig samtidigt är förbi

– Jag är mer noga med kosten. Då jag bara har ett ätfönster på 8 timmar ser jag till att äta ordentligt och bra mat under lunch och middag.

– Min energi är på topp. Det kan även bero på andra faktorer, men känner mig väldigt pigg.

– Sparar pengar! Jordnötssmöret tar inte slut på en vecka och likaså med proteinpulver och havregryn. Det betyder att jag inte behöver köpa nytt lika ofta.

– En till fördel är att faktiskt bryta sitt vanemönster. Jag som är den typiska frukostmänniskan kan faktiskt klara av att inte äta frukost. Jag reflekterar inte ens på det. Om jag kan bryta en vana, kan vem som helst göra det.

Har du testat eller kör du periodisk fasta? Vad är dina erfarenheter med den dieten? För- och nackdelar?

Lämna en kommentar

Annons
Annons