Beijer
Hälsa & Fitness
Veckans fråga

VECKANS FRÅGA – Tips för att sova bättre?

“Hej Charlotte! Tack för en bra och inspirerande blogg. Jag har en fråga angående sömn. Jag har förstått att det är ganska viktigt. Vad har du för tips för att sova bättre? Kram Mathilda”


Svar: Bra fråga och jag kan tänka mig att fler än bara du undrar just hur man kan förbättra sin sömn. Sömn är även ganska individuellt beroende på hur ens livsstil ser ut – om man är småbarnsförälder, jobbar nätter/oregelbundna tider, är stressad eller har mycket att tänka på.

Jag sover väldigt bra och slocknar så fort jag sluter mina ögon, men självklart har jag haft svårt att somna och ibland vaknat mitt i natten under vissa perioder. Tipsar gärna om mina 5 bästa tips för en bättre sömn. Hoppas du gillar dem.

5 tips för bättre sömn

1. Ha rutiner. Då menar jag inte endast sovrutiner utan hitta rutiner under dina dagar som när du ska träna, äta, jobba, aktiviteter för dina barn och allt fix och trix hemma. Ju mer rutiner och planering desto lättare är det för att kroppen att ställa in sig på sovrutin med.

2. Minska ditt koffeinintag. Under denna kategori beror det väl på hur känslig man är för koffein. Jag har som regel att inte dricka något med koffein i efter kl 15 på vardagar då jag upplever att jag får sömnrubbningar. På helgerna kan jag däremot rubba på den regeln då jag kanske ska vara uppe längre eller om jag ska ut för då kan en energidryck va’ på sin plats.

3. Undvik stress innan läggdags. Hur många gånger har man inte lagt sig i sängen stressad över veckan eller morgondagen?! Det har hänt, men det är helt onödigt att lägga sig då, enligt mig. Ett tips är att sätta sig i soffan med ett block och med en penna i handen för att skriva ner det du är stressad över. Varför är du stressad? Är det något du kan påverka nu? Går det att göra det imorgon efter en natts sömn? Att skriva ner vad som gör en stressad har funkat för mig då jag har fått ner det på papper och kan bryta ner “stressen”.

4. Skön temperatur. Att sova i ett svalt och behagligt sovrum tycker jag är A och O. Det får gärna vara tyst och mörkt med.

5. Innan läggdags-rutiner. Hitta ett sätt som får hjärnan att förstå att det snart är dags att sova. Det kan vara att släcka ner lite hemma, att sätta sig ner i soffan och titta på en film, läsa en bok, ta ett bad, meditera, plocka och fixa lite hemma eller någonting annat som får dig att varva ner samt att det blir till en rutin som kan hjälpa att signalera till hjärnan att den ska ställa in sig på sömn.

Det här är mina 5 tips till en bättre sömn. Hoppas de hjälper och om det är någon annan som har något tips får ni mer än gärna kommentera nedan.

Lämna en kommentar

Annons
Annons