Beijer
Hälsa & Fitness
Artiklar

Råa ägg? Hur macho är det egentligen?

Hur många gånger har man inte sett träningsmänniskor dricka sina ägg rakt av på morgonen?
Eller idag kanske det är fler som lägger i råa ägg i smoothien. Hur är det där egentligen, är råa ägg lika bra som tillagade?
Hur macho är det egentligen?

Här om dagen började mina kollegor och jag prata om råa ägg. Vi visste att det inte var helt bra att äta dem, men varför var det så egentligen? Vad hade egentligen Jill Holmström sagt under kostlektionerna på PT-utbildningen? Jag var helt enkelt tvungen att ta reda på det här nu och besökte en sida där jag vet att Jill skrivit om det.
Håll i er, här kommer svaret.

När du äter råa ägg finns det en risk för salmonella och campylobacter (magsmärtor, illamående, kräkningar och feber), dock är vi i Sverige ganska skonade från detta, men det finns alltid en risk. När vi tillagar våra ägg dör både salmonella och campylobacter vid en upphettning på minst 70 grader Celsius.

Det finns en till anledning varför man inte ska konsumera råa ägg och det är för att protein- och näringsupptaget försämras. Ett rått ägg innehåller två ämnen som heter trypsininhibiatorer och avidin. De ämnena försvårar kroppens förmåga att bryta ner protein och hämmar även upptaget av B-vitaminen, biotin.

Om du vill ha mer av det högkvalitativa proteinet från ägg är det nog bäst att äta sina ägg tillagade. Sen vill jag även säga att ägg är ju ett fantastiskt bra livsmedel, bra med protein, vitaminer och mineraler. Var inte rädd att ta ett extra ägg på julbordet.

Källa: Matvett

Lämna en kommentar

Annons
Annons