Beijer
Hälsa & Fitness
Recept & Mat

Om vi håller tyst och äter skitmat – då kommer inget att förändras

Jag har börjat inse mer och mer hur vår matkonsumtion ser ut.
Det gör ont i mig att vi är så många som inte har koll på vad vi stoppar i oss och vad konsekvenserna kan bli av för lite kunskap inom det.

Varför kan vi inte lära oss mer om kost och näringslära och bli mer smarta när det kommer till det vi äter? Varför är vi så många som äter det vi alltid ätit? Varför vågar vi inte kräva mer hälsosam mat? Varför känns det jobbigt när man tackar nej till onyttigheter?

Jag skulle vilja ta upp en händelse som skedde i veckan när jag var på ett jobb. Runt 12-13-tiden blev det lunchdags och en skulle gå ut och köpa mat till oss alla då vi var i ett område utanför Stockholm. Jag blev då tillfrågad om det var något jag inte åt till lunch. Nej, gud nej, jag äter allt, svarade jag då jag tänker att jag äter allt.

Till lunch serverades två olika rätter, en flottig och enormt stor lasagne med en fettig sås till. Det andra lunchalternativet var färsbiffar med otroligt mycket tzatziki, överkokta klyftpotatisar och fetaost som jag trodde var tofu då det var mycket brunsås överallt. Det såg inte aptitligt ut och i den stunden insåg jag att jag faktiskt inte äter allting.

Jag undviker att äta kött/färs, pasta kan jag inte äta utan att få en stor mage plus att pasta inte innehåller någon bra näring, feta såser och röror faller mig inte i smaken och potatis älskar jag och det är en bra kolhydrat, men inte när den är överkokt och har en massa smör och sky över sig. Lunchen min fick bestå av en fet färsbiff och en skämskudde för att jag inte åt upp lunchen. Det var lite så jag kände mig, men varför ska jag skämmas för att jag tar hand om sin kropp och vill fylla på den med rätt bränsle och inte med skit?

Här är ett exempel på hur lunchrestauranger kan se ut idag och jag vet att det finns en del där ute som säger att det är svårt att hitta bra lunchrestauranger. Vet ni vad? Vi lever i en tid där vi konsumenter kan kräva mer och säga hur vi vill ha vår lunch. Om vi inte säger något och bara håller tyst och äter skitmat, ja, då kommer inget att förändras. Vi kan göra något åt det här än att bara svälja ner lunchen med fettet som ligger runt maten som en hinna och ta denna skit.

Om jag hade varit med och beställt lunch hade jag bett om en proteinkälla som fisk, fågel eller kött och sedan tagit sallad till det. Jag hade gärna bett om 3 kokta potatisar med, men inte med något smör och tjafs på. Jag vet, eller är 99,9% säker på att när du äter lunch inne i Stockholm City, Södermalm, Östermalm, Vasastan eller Kungsholmen finns det bra lunchalternativ och om inte, kommer inte restaurangerna höja på ögonbrynen om du ber om ett sundare alternativ.

Det jag vill säga till dig

  • Om du inte vill ha den mat som serveras, fråga om det finns möjlighet att göra den annorlunda
  • Skäms inte för att du vill ge din kropp rätt näring och bränsle
  • Om du börjar ställa krav på lunchrestaurangerna kommer det smitta av sig till dina kollegor och efterfrågan efter bra mat kommer bli större

 

img_0926

Lämna en kommentar

Annons
Annons