Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarRecept & Mat

Socker och (socker)sötning

Idag som ni redan vet är det en slags sockerhysteri, och jag är en av de som inte heller vill tillsätta onödigt socker i min kost, men om det händer så händer det. Det är inget jag dör över. Jag äter socker på kalas och lite naturgodis slinker lätt ner i matvarukorgen ibland (ganska ofta). Det är nog det enda.

Jag tycker att det finns så många andra bra råvaror som redan är söta och som man kan söta sina frukostar, mellanmål och “bakverk” med eller om man vill ha något mer sött till kaffet eller till kvällen. Banan, min bästa vän, jag äter bananer dagligen, 1-3 st varje dag. Med banan kan du få en sötare smak till gröten, kvargen, yoghurten, brödet, pannkakorna och kakor utan att tillsätta socker.

Sedan har vi ju dadlar. Jag måste säga, att använda dadlar i bakning är det bästa! Jag gillar inte att äta dadlar som de är för då är de alldeles för söta för mig, men i rawbollar, i kanelbullar eller olika kakor är de helt fantastiska. Helt klart min favoritsötning.

Jag ser därför ingen anledning till att ha socker i min kost och inte heller sötningsprodukter som agavesirap, honung eller kokosblomssocker. Det anser jag fortfarande vara socker, men vi ska ta en titt närmare på det.

Kokosblomssocker/kokossocker:
Kokosblomssocker påminner om rårörsocker och farin till smaken. Det är inga problem att ersätta det vita sockret i bakning till kokosblomssocker och varför man oftast ersätter det vanliga sockret beror på att kokosblomssocker har ett lägre GI. Att kokosblomssocker innehåller mer näring än vanligt socker kan också vara en bidragande faktor till att man väljer att använda kokosblomssocker istället för vanligt socker. Kokosblomssocker har dubbelt så mycket järn, fyra gånger mer magnesium och tio gånger mer zink än vad rörsocker har. MEN, stirra er inte blinda på det, för man kan ändå inte säga att det är en näringsrik produkt. Socker är likamed noll näring, endast kalorier.

Agavesirap:
Jag har faktiskt lite svårt att skriva om agave. I min bok här hemma som heter Supermat (skriven av John Opsahl) står det inte mycket om sirapen, utan mest om hur hälsosam den är och hur bra den är för tarmfunktionen. Dock har jag svårt att tro på det som står. Självklart är agave “nyttigare” än socker, men FORTFARANDE socker har ingen näring alls, endast kalorier. Det mesta är alltså nyttigare än socker, hehe.
Det jag märkte när jag jobbade på Life var att agave var väldigt populärt alternativ till socker. Agave är 40–60 procent sötare än vanligt socker, men det har ett mycket lägre GI och därför använder många agavesirap i GI-matlagning. Agavesirap används även till bakning, sötning i smoothies, granola m.m. När du bakar med agave måste du komma ihåg att den är som sagt mycket sötare än socker och då behöver du inte alls lika mycket sötning.

Honung:
Honung är en sockerlösning som både finns i flytande eller fastare form. Honung innehåller till största delen av fruktos och glukos. Honung har funnit som sötning länge och det kan vara så att en del använder honung i te, granola, yoghurt och argumenterar att det är bra och hälsosamt. Tyvärr finns det inte så mycket näring i honung, men fortfarande “mer” än vanligt socker.

 

Min poäng med detta inlägg är först att få dig uppmärksam på de olika sötningsprodukterna. För det andra tycker jag det är viktigt att förstå att även då vi ersätter något onyttigt med något som är lite bättre, kan vi inte svulla i oss hur mycket som helst iaf.

En del kanske tror att dessa sötningsproukter ovan har noll kalorier och att man kan äta hur mycket som helst, men så är det inte. Absolut att det är bättre alternativ än vanligt socker, men det gör inte din kaka så mycket mer nyttigare.

Vad tycker du? Måste vi äta sött egentligen? Är det så viktigt att ha dessa produkter till din bakning? Det kanske är bättre att bara minska på det onyttiga ätandet?

 

 

Källa: 1 2
Bildkälla: 1

Lämna en kommentar

Annons
Annons