Beijer
Hälsa & Fitness
Min träning

Det här med ämnesomsättning

METABOLISM

Jag tror att nästan alla har hört “Jag är äldre nu och min ämnesomsättning blir därmed sämre. Därför har jag svårt att gå ner i vikt”.

Vet du varför ämnesomsättningen blir sämre? Eller är det bara något som du tycker är skönt att skylla på när du inte går ner i vikt?

Ämnesomsättning eller som det också heter, metabolism. Det är en process i kroppen där näringsämnen/mat tas upp och omvandlas, bryts ner och omsätts till energi. Jag går inte in djupare på det utan fortsätt läs så kan vi sluta skylla på ämnesomsättningen när du inte går ner i vikt (och är helt frisk).

Här kommer en anledning varför ämnesomsättningen blir sämre. Jag ska försöka skriva och förklara detta så enkelt som möjligt och därför fördjupar jag mig inte in på cellnivå utan gör det väldigt basic. Ju högre muskelmassa du har desto mer energi bränner du. Du förbränner även under vila. När du åldras minskar kroppens muskelmassa och då även ämnesomsättningen, mer än det behöver vi inte fördjupa oss i heller just nu. Det är ganska logiskt, inte sant?
Varför du även kanske har svårt att behålla vikten ju äldre du blir kan bero på att du förändrar din livsstil och inte motionerar lika mycket som du tidigare gjort. Sluta att skylla på ämnesomsättningen allt för mycket. Se över din livsstil först, och därefter tar du tag i det du behöver göra.

För att motverka detta gäller det att fortsätta att vara aktiv, fortsätt med styrketräning så att muskelmassan inte sjunker. Träna stora muskelgrupper som ben, rygg eller aktivera dig genom att åka skidor, simma och springa.

Så sluta att klaga att du blivit äldre, strunta i fettförbränningstabletter och hoppas på mirakel. Träna, kämpa, svettas och ät rätt så kommer du få resultat med din träning. 

Källa bild: Här
Källa text: Här

Lämna en kommentar

Annons
Annons