Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarCharlotte tipsar

Du blir inte tjock av att äta mat

skitmat_gudiol

I morse när jag hade på Nyhetsmorgon hörde jag x antal gånger om att det är prick “10 veckor kvar till Midsommarafton. Om du vill gå ner i vikt till sommaren är det hög tid att börja tänka på det nu” därför bjöd de in näringsfysiologen Fredrik Paulún till studion.

Anders Pihlblad på Nyhetsmorgon frågade om det går att gå ner i vikt genom att ändra bara lite av sin kost. Paulún svarade att det självklart gör det, eftersom att ingen blir tjock av att äta riktig mat. Vad menar han med det? Jo, när du äter riktig mat, äter du till du blir mätt, då är det lagom med kalorier. Det som är problemet idag är att många äter fortfarande mängder av socker även då vi vet att det inte är bra för oss.

När jag såg denna intervju i morse blev jag glad eftersom att jag alltid säger det här till mina kunder eller till människor i allmänhet som vill gå ner i vikt. Ät riktig mat, träna regelbundet och så kommer du gå ner i vikt. Det jag kan se som ett problem idag är att många vill ersätta maten med bars, snacks och fastfood vilket ger ett negativt resultat på din viktnedgång.

Jag vet även att vi människor ofta vill ge oss själva belöningar när vi gjort något bra, som att du ger dig själv rätten att äta choklad då du tränat en timme på gymmet. Känner du igen dig? Varför belönar du dig inte med en riktigt god måltid istället?

Någon som är oerhört viktigt också är sömn. När du sover färre timmar än vanligt ökar aktiveringen i områden i hjärnan relaterat till belöning. Det i sin tur gör att du försämrar förmågan att stå emot lockelsen från högbelönande mat, vilket leder till helt fel beslut i till exempel mataffären.

Jag tycker det här är riktigt intressanta ämnen, och om du också tycker det kan jag råda dig att läsa boken Skitmat, skriven av Jacob Gudiol. En superbra bok som är baserad på studier och forskning kring mat, sömn, stress och massa mer. Läs den! Om du också vill se klippet från imorse, klicka här.

Lämna en kommentar

Annons
Annons