Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarCharlotte tipsarRecept & Mat

Var kommer dina kalorier ifrån?

Jag älskar mat. Håller ni inte med, visst är mat gott? Jag älskar mat som mättar och som ger mig näring och rätt bränsle för dagen. Hur tänker du när du äter? Tänker du att maten är ditt bränsle? Äter du bara något för att äta och tar det som finns i din närhet? Eller är det så att du är rädd för mat?

Mat är inte din fiende. Mat är din vän och det är maten som hjälper dig i vardagen. En bland mina favoriträtter är kycklingfilé. Jag kan i princip äta kyckling jämt då det mättar sjukt bra, det är gott och kyckling innehåller väldigt mycket protein. Jag tänkte dela med mig av en av mina favoritmiddagar, kyckling och quinoa. Såhär kan en middag se ut.

Kycklingbröst/filé stekt 125 gram 234 kcal
Quinoa 115 gram 161 kcal
Halv avokado 106 kcal
Ajvar 2 msk 21 kcal
Creme fraiche 15 % 2 tsk 16 kcal
1 tomat 9 kcal
30 g bladspenat färsk 7 kcal
1 dl gurka 6 kcal

Denna middag innehåller BARA 560 kcal och jag blir sjukt mätt av den. Ibland byter jag ut ajvarn mot bara creme fraiche lätt och har i då citronsaft, salt, peppar och vitlök.

img_1008-640x799

En bild från i somras i Köpenhamn när jag åt på The Protein Kitchen

Många tror ofta att det är maten som gör att du går upp i vikt, men det är väldigt svårt att gå upp i vikt om du äter bra näringsrik mat och i rätt mängd. Ofta är det småätandet som gör att du går upp i vikt, fikorna på jobbet, fikan med din vän, det snabba mellanmålet eller fastfood.

När du äter fastfood som då exempelvis McDonalds är det näringsfattiga kolhydrater, dock väldigt kaloririka. Det betyder att du får i dig mer kalorier på mat som inte mättar eller inte är särskilt näringsrikt. Här nedan är två exempel på två klassiker från McDonalds:
Cheeseburgare och en liten pommes 520 kcal
Big Mac utan meny 540 kcal

h-mcdonalds-double-quarter-pounder-with-cheese-extra-value-meals

Kalorimässigt är det helt okej, men frågan är om du kommer bli mätt? Kanske inte och vad händer då? Antagligen kommer du börja småäta och du kommer inte småäta kokta ägg direkt. Det kommer antagligen bli något sött och gott. Kanske en kexchoklad på 90 gram vilket innehåller ca 455 kcal…som en extra måltid alltså, då blev din “lunch” helt plötsligt nästan 1000 kcal och nästan ingen näring alls. Andra godisfällor är ju snickers på 490 kcal, en påse Ahlgrens bilar 160 g 590 kcal som är ganska lätt att äta upp under en dag.

Till er som älskar fikor bör också tänka lite. En kanelbulle från Espresso House är på 400 kcal och ofta tar man ju något att dricka till. En standard cappuccino ligger på 61 kcal. Alltså, en eftermiddagsfika skulle gå på 461 kcal.
Tror du fortfarande att maten är orsaken till att du går upp vikt? Tänk om!

kanelbulle-rund-1cappucino

Hur ska man då göra för att inte småäta?

  • Sömn. Se till att sova ordentligt och prioritera sömnen. När du sover för lite blir du oftast sötsugen under dagen sen. Det har jag själv märkt när jag sovit dåligt.
  • Ät en ordentlig frukost, lunch och middag. Se till att de innehåller protein, bra kolhydrater, bra fetter, fibrer, vitaminer och mineraler.
  • Om du behöver mellanmål ät något som mättar som exempelvis kvarg 150 g utan tillsatt socker + bär, en banan och en proteinshake, ägg, runt 10 st naturella nötter eller en smoothie på naturell yoghurt/kvarg/havredryck, frysta bär och proteinpulver.

Om du följer dessa råd kan det hjälpa dig att inte bli småsugen på mindre bra livsmedel. Avslutningsvis ville jag bara visa med detta inlägg på ett ungefär vad du kan få för 500 kcal. Tänk att bra mat är på ca 500-600 kcal och att det ger dig så mycket mer. Med bra mat kommer du att orka träna, du kommer ha energi på jobbet, du får i dig protein, kolhydrater och både vitaminer och mineraler vilket inte en kexchoklad ger dig.

 

Så vad säger ni? Dags att börja äta mat!

 

 

 

Bildkälla: Espressohouse.se och McDonalds.com

2 kommentarer

  1. En halv avocado kan inte innehålla 50 kcal då en hel innehåller runt 330. Snarare 160 kval för en halv avocado.

    1. Helt rätt J. Jag måste ha varit lite i min egna värld och skrivit fel. Beror även på storleken på avokadon såklart. En halv avokado på ca 53 g innehåller 106 kcal 🙂 Tack för kommentaren, en ändring ska ske bums! Ha det fint!

Lämna en kommentar

Annons
Annons