Beijer
Hälsa & Fitness
Recept & Mat

Stark, frisk och “tight”

Jag fick en kommentar igår angående träning och kost. Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om detta ämne. Det är svårt att ge konkreta lösningar på frågorna då det beror på vem som frågar dem. Här kommer kommentaren som jag valde att göra ett blogginlägg om.

 

“Kanske kan ses som en ytlig fråga, men tänker fråga iaf (hoppas det är okej, känns som om det är enormt tabu). Tränar för att bli stark, frisk och även snygg. Det går fantastiskt bra med de två första sakerna,bli starkare o starkare och har lyckats hålla mig frisk en längre period så är enormt nöjd o glad. Men mitt tredje mål är att få ”tajtare” kropp, mer synliga muskler och bli av med extra kilon…
Hur ska jag tänka där? Kosthållning? Träning?
Fråga 2,äter mkt veg men är orolig att jag inte får i mig tillräckligt med protein. Hur tänker du kring detta? Hur får du i dig protein? Vid vilka mål? Tips kring detta”

 

Först vill jag bara prata om ordet “tight”. Tänk igenom vad ordet tight betyder för dig och vad det egentligen är? Är en person tight som tävlar i bikini fitness? Är en atlet tight? Vad betyder tight för dig?

Vi alla människor ser olika ut och även våra muskler är utformade på olika sätt. Att ha synliga muskler handlar även om ibland om kroppsfett. En person med ett synligt 6-pack har inte för det en starkare core än någon som inte har synliga magmuskler. För mig är det svårt att säga hur du ska få en tight kropp då jag som nämnt tidigare inte vet vad tight betyder för dig, hur du ser ut idag och hur du tränar, men jag skriver ner några punkter som förhoppningsvis kan hjälpa dig och några andra hur man kan tänka.

1. Gå inte in i en hård diet eller träna 7 dagar i veckan om det inte är hållbart. Hitta en hållbar livsstil. Kan du se dig själv göra det här om ett år? Kan du äta den här kosten om ett år med? Kan du träna så många gånger i veckan som du gör idag? Är det hållbart?

2. Kosten är också otroligt viktig. Jag tycker ändå att man inte ska göra en sådan stor grej av det. Ät varierad kost som ger dig näring. Du nämner att du äter vegetariskt och det går absolut att få protein från vegetariska råvaror. Tofu, oumph, quorn, ägg och bönor är några vegetariska proteinkällor. Glöm inte att äta bra kolhydrater med näring också då det är kroppens energi. Där har du att välja på bönpasta, quinoa, linser, potatis, sötpotatis, matvete, mathavre och bulgur. Idag finns det en massa olika slags bars och andra mellanmål, ersätt aldrig dina måltider med bars, mackor och liknande. Utan ät ordentliga måltider och mellanmål om du behöver det. Btw, ät sallad till måltiderna. Jag äter stora tallrikar med mat. Det är så jag bygger mina muskler kombinerat med träning då.

3. Träningen du utför ska också vara varierad. Om du tränar samma slags träning hela tiden kommer du få samma resultat. Om du vill ha nya resultat behöver du göra något du tidigare inte gjort som att lyfta tyngre, springa snabbare eller testa nya träningsformer. Variera din träning med kondition och styrka och se till att det är jobbigt när du tränar. Om du exempelvis tar en PW ska du vara svettig under PWn. Inte lalla runt. När du styrketränar ska det vara tungt. Utmana kroppen hela tiden. Som sagt, om du fortsätter i samma spår som alltid kommer du också alltid få samma resultat.

Hoppas du fick svar på dina frågor om hur du kan tänka. Som sagt, det jag nämnt nu är väldigt generellt, men också väldigt viktigt. Lycka till!!

Såhär kan det se ut när jag äter mina måltider. Oftast otroligt mycket mat 😉

Lämna en kommentar

Annons
Annons