Beijer
Hälsa & Fitness
ArtiklarRecept & Mat

Hur naturligt är naturgodis?

yoghurt-kokostopp_picture-1-560x560

Jag kan verkligen bli förvånad när människor tror att naturgodis är nyttigt. Eller när de säger ”Ja, men naturgodis är ju mycket nyttigare än vanligt godis”
Jag undrar vad deras definition av ”nyttigare” är, och vem har ens påstått att det är nyttigare?

Absolut kan jag hålla med om att yoghurtdragerad cashewnöt låter nyttigare än geléhallon, men det handlar om att sätta på sig sina granskarglasögon. När man tittar lite närmare på innehållsförteckningen på de yoghurtdragerade nötterna kan man läsa att det inte är yoghurt på nötterna. Det är vit choklad som smaksatts med yoghurtarom. Trevligt!

Som Mats-Eric Nilsson säger (författare till böckerna ”Den hemliga kocken” och ”Äkta vara”) innehåller naturgodiset som är doppat i choklad och ”yoghurt” många tillsatser, och det är inte så stor skillnad på det och på vanligt godis.

Mononatriumglutamat

Hur nyttigt tycker ni det låter när man kan läsa på innehållsförteckningen att naturgodis bland annat innehåller konserveringsmedel, emulgeringsmedel, smakförstärkare och färgämnen. Förstår vi vanliga konsumenter vad det är?

Om man tittar på Parrots, som är producent och leverantör av naturgodis, innehåller några av deras produkter E621, Mononatriumglutamat. Det är en smakförstärkare som används rikligt i färdigrätter, och framförallt den vanligaste smakförstärkaren. Om man överkonsumerar och framför allt är allergisk mot E621 kan det drabba hälsan genom att man kan få huvudvärk, illamående, yrsel etc, och för småbarn kan det vara rent ohälsosamt. Inte så himla naturligt för att kallas naturgodis, eller?

Nästan allt vi stoppar i oss innehåller olika slags E-ämnen och jag håller med om att det är en djungel där ute. Det är inte lätt att ha koll på alla dessa e-ämnen, vilka som är okej och inte. Om du vill äta naturligt och nyttigt kanske du behöver vara kritiskt på vad du egentligen stoppar i dig, och i vilken mängd. Förlita dig inte på vad en produkt heter utan titta en extra gång på innehållsförteckningen.

Tankeställare

Som alla vet är jag ett stort fan av naturgodis. Jag är nästan beroende av det. Dock äter jag naturella nötter på vardagarna och på helgerna festar jag till det med socker, mjölksocker, ytbehandlingsmedel, förtjockningsmedel, sojalecitin, glukossirap och en massa annat gott. Låter inte detta helt sjukt?

 

 

Bildkälla: Här

 

Lämna en kommentar

Annons
Annons